fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Σύντομη περιγραφή της εταιρείας σας.
Η εταιρεία EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε., κατατάσσεται ανάμεσα στις ισχυρότερες βιομηχανίες μεταποίησης αλουμινίου στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1974 και έκτοτε αναπτύσσεται με συνεχείς επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα 47 και πλέον έτη αργότερα έχει υλοποιήσει το στόχο της να γίνει μία από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρίες αλουμινίου στην Ελλάδα με περισσότερους από 400 υπαλλήλους, εξαγωγές σε πάνω από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο και ένα από τα πιο ανεπτυγμένα δίκτυα κατασκευαστών αλουμινίου στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για εσάς και τον ρόλο σας στην εταιρεία.
Έχω σπουδάσει στο Ε.Μ.Π. και στο W.I.T. των Η.Π.Α, είμαι μέλος στο ΤΕΕ από το 1998, εξασκώ το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού για περίπου 24 χρόνια και είμαι εγγεγραμμένος στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών. Επίσης, έχω πιστοποιηθεί από την TÜV ως εσωτερικός επιθεωρητής για το σύστημα ποιότητας ISO 9001 και στην καριέρα μου έχω υπάρξει μέλος επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου, έχω βραβευτεί και έχω διατελέσει κριτής σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Τα τελευταία χρόνια, η EUROPA μου έχει αναθέσει την διεύθυνση του Τμήματος Μεγάλων Έργων. Το τμήμα μεταξύ άλλων αρθρογραφεί, υποστηρίζει όλους τους εμπλεκόμενους μηχανικούς ενός έργου παρέχοντας τους ολοκληρωμένες υπηρεσίες μελετών για την σωστή υλοποίηση του και επιπλέον τους παρέχει όλες τις πληροφορίες και πιστοποιήσεις που απαιτούνται. Επίσης είμαστε μέλη των Sustainability Experts της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου και υπεύθυνοι για την διεξαγωγή περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων που αφορούν σε κτιριακά έργα στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τι σημαίνει αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος για την εταιρεία σας;
Τόσο η κλιματική αλλαγή, η οποία μαστίζει τα τελευταία χρόνια τον πλανήτη, όσο και η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία δημιουργεί πρόσθετη επισφάλεια, επιβάλλουν την στροφή σε αειφόρες εφαρμογές στο χώρο της δόμησης. Για την EUROPA είναι αδιαπραγμάτευτη η αξία της ανθρώπινης υγείας σε συνδυασμό με την θερμική άνεση του χρήστη. Συνεπώς ο σχεδιασμός προϊόντων με γνώμονα πρωτίστως την εξοικονόμηση ενέργειας στο κτίριο, την προστασία του περιβάλλοντος, την χρήση πρώτων υλών υψηλής ποιότητας, την εξοικονόμηση πόρων και την ανακυκλωσιμότητα, οδηγούν στη δημιουργία κατασκευών με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και αντοχή στο χρόνο.
Για εμάς τους ανθρώπους της Europa η βιωσιμότητα μάς αγγίζει σαν κουλτούρα και εναρμονίζεται με τη φιλοσοφία μας καθημερινά. Η υπεύθυνη στάση μας απέναντι στην αειφορία δεν περιορίζεται μόνο στην ενσωμάτωση στα προϊόντα και την παραγωγική μας διαδικασία, αλλά καθορίζει και εμάς τους ίδιους, αφού έχουμε υιοθετήσει τις βασικές αρχές της αειφορίας στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πρόγραμμα Europa Cares, το οποίο πραγματοποιείται στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από το 2019, αποτελώντας ένα πλήρες στρατηγικό πλάνο της EUROPA που αγκαλιάζει όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Agenda 2030 του ΟΗΕ με πληθώρα δράσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, που προστατεύουν τους εργαζόμενους και το περιβάλλον για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας σας στον τομέα της αειφορίας του δομημένου περιβάλλοντος;
Εδώ και αρκετές δεκαετίες η εταιρεία μας εστιάζει στον σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων αλουμινίου, τα οποία είτε συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας όπως οι βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων, είτε εξοικονομούν ενέργεια όπως τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου με κορυφαία λύση την EOS90 προσφέροντας πιστοποιημένη παθητική θερμομόνωση από το Ινστιτούτο Παθητικών Κτιρίων και επιτυγχάνοντας το βέλτιστο συντελεστή θερμοπερατότητας παγκοσμίως έναντι όλων των συστημάτων της κατηγορίας του.
Επιπλέον, από το 2011 έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 1,5MW στις στέγες του εργοστασίου μας στα Οινόφυτα με σκοπό την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Επίσης, εφαρμόζουμε πλήρη ανακύκλωση υγρών αποβλήτων, έχουμε προβεί σε αντικατάσταση των λαμπτήρων με Led στους χώρους της Παραγωγής, ενώ μεριμνούμε διαρκώς για την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού μας εξοπλισμού στο πλαίσιο ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγικής μας διαδικασίας.
Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί η έκδοση των τεσσάρων διαφορετικών Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων (EPD) για το προφίλ αλουμινίου, οι οποίες επιτρέπουν στο μελετητή να έχει ακριβή εικόνα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε προϊόντος συνεισφέροντας στην βαθμολογία για τα διάφορα συστήματα πιστοποίησης αειφορίας κτιρίων όπως Leed, Breeam, DGNB.
Κατά συνέπεια, μπορούμε να δηλώσουμε υπερήφανοι για τα εγχειρήματά μας στο αειφόρο δομημένο περιβάλλον. Ωστόσο επιδίωξη μας είναι η συνεχής βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, επομένως ασφαλώς και έχουν προγραμματιστεί ήδη οι επόμενες μας ενέργειες στον τομέα αυτό.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που συναντήσατε στην πρακτική εφαρμογή της αειφορίας στην εταιρεία σας;
Κατά την εφαρμογή των βιώσιμων πρακτικών στην EUROPA, πρωταρχικό στόχο αποτέλεσαν για εμάς η ευαισθητοποίηση τόσο των εργαζόμενων όσο και του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών της εταιρείας αναφορικά με την αειφορία, τους λόγους που την καθιστούν ξεχωριστή καθώς και την προτεραιότητα που είναι απαραίτητο να της δοθεί. Με την καθοριστική ενθάρρυνση της Διοίκησης το έργο μας διευκολύνθηκε ταχύτατα και πλέον βρισκόμαστε σε μια ομαλή φάση προσαρμογής. Αναμφίβολα μελλοντικά απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο πλέον υπάρχει η εξοικείωση με την έννοια της αειφορίας και η διαδικασία αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας σχετικά με την αειφορία;
Η EUROPA διαχρονικά επενδύει σε δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με την αειφορία. Η αναβάθμιση των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων μέσω της επένδυσης σε νέα μονάδα διέλασης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering), η αντικατάσταση των λαμπτήρων στα γραφεία και η αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων μας με ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα αποτελούν επόμενα βήματα για εμάς. Παράλληλα, κρίσιμα ορόσημα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, είναι η εκπόνηση της πρώτης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, η παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγικής διαδικασίας και των προϊόντων μας στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων (EPD) καθώς και η έκδοση νέων πιστοποιήσεων αναφορικά με την βιωσιμότητα των προϊόντων.

Τι συμβουλές θα δίνατε για την επιτυχημένη εφαρμογή της αειφορίας σε μια εταιρεία;
Πλέον συνιστά μονόδρομο η εναρμόνιση μιας σύγχρονης εταιρείας με τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για μια “μετάβαση” η οποία ασφαλώς προϋποθέτει σε πρώτο επίπεδο την προσαρμογή της εταιρικής στρατηγικής στις αρχές της αειφορίας, ενώ σε δεύτερο επίπεδο ενημέρωση και κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με εκπαίδευση κατ’ ελάχιστον των διευθυντικών στελεχών. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η ενεργοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων όπως προμηθευτές, πελάτες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών.

Ποιος ο βασικότερος λόγος συμμετοχής σας στο SBC Greece;
Με την συμμετοχή μας στο SBC Greece επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση και ενδυνάμωση της σχέσης βιωσιμότητας και δομημένου περιβάλλοντος. Αδιαμφισβήτητα η τεχνογνωσία μας θα είναι πολύτιμη στις Ειδικές Επιτροπές δραστηριοποίησης, ενώ ταυτόχρονα θα εμβαθύνουμε ως EUROPA στις αρχές σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας των αειφόρων κτιρίων.

Με τη συμπλήρωση της φόρμας αποδέχομαι τους όρους χρήσης & τη χρήση προσωπικών μου δεδομένων από το SBC GREECE για την αποστολή newsletter.