fbpx
Επιλογή Σελίδας

Με μεγάλη επιτυχία και ευρύτατη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το SBC GREECE Annual Sustainability Conference 2022, στις 19 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Domotel Kastri. Κορυφαίοι ομιλητές από τους μεγαλύτερους φορείς του χώρου της αειφορίας παγκοσμίως, το WorldGBC, το WELL, το DGNB, βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το συνέδριο. Έτσι, το συνέδριο του SBC GREECE  αποτέλεσε ξανά την πιο δυναμική συνάντηση στον ευρύτερο χώρο της αειφορίας των κτιρίων και του δομημένου περιβάλλοντος.

H μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, το υψηλού επιπέδου ακροατήριο από εταιρίες, στελέχη και επιχειρηματίες του χώρου, σε συνδυασμό με την υποδειγματική διοργάνωση συνετέλεσαν στις εποικοδομητικές συζητήσεις και σε έναν γόνιμο διάλογο γύρω από την αειφορία.

Ο Πρόεδρος του SBC GREECE, Αλέξανδρος Αθανασούλας, δήλωσε: «Μια μοναδική ημέρα ανάμεσα σε επαγγελματίες με ένα κοινό όραμα έκλεισε με την αυλαία του SBC Greece Αnnual Sustainability Conference 2022. Η σημασία της ελληνικής σκηνής για την αειφορία στο δομημένο περιβάλλον επιβεβαιώθηκε με την συμμετοχή με ομιλίες διεθνών ηγετών του κλάδου όπως η Christina Gamboa, CEO του World Green Building Council (WorldGBC), ο Rick Fedrizzi Executive Chairman του International WELL Building Institute, ο Johannes Kreißig, CEO του DGNB, η Audrey Nugent, Director of Global Advocacy του WorldGBC και η Μαρίνα Οικονομίδου, Green Economy Specialist της EBRD. Ευχαριστώ θερμά το ΔΣ του SBC GREECE και όλους όσους στήριξαν και φέτος την κορυφαία εκδήλωση Sustainability στην Ελλάδα. Φυσικά ειδική μνεία και ευχαριστίες οφείλουμε στους ετήσιους, χρυσούς χορηγούς του SBC GREECE: DAIKIN, Schneider Electric και Signify. Τα συνεχώς αυξανόμενα μέλη και η επιτυχία του συνεδρίου πιστοποιούν την αυξανόμενη ανησυχία αλλά και συνεργασία όλων στο πλαίσιο του SBC GREECE. Είμαι βέβαιος πως το αντίκτυπο της ημερίδας αυτής θα είναι σημαντικότατο».

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και τους ομιλητές στο https://sbcgreece.org/conference-2022/Δείτε ΕΔΩ στιγμιότυπα από το συνέδριο.

Τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου συνοψίζονται ως εξής:

  • Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν όλες οι δράσεις σχετικά με την αειφορία στο δομημένο περιβάλλον. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και λίγος διαθέσιμος χρόνος!
  • Παρότι βαρύτητα δίνεται κυρίως στις νέες κατασκευές είναι πολύ σημαντικό να αναβαθμιστεί και το υφιστάμενο κτηριακό απόθεμα και ειδικά στον οικιστικό τομέα που είναι και το μεγαλύτερο μέρος (και άρα τα περισσότερα μελλοντικά έργα).
  • Η βιομηχανία των ακινήτων στην Ελλάδα προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες αειφόρες πρακτικές και στις πιστοποιήσεις αειφορίας. Υπάρχουν σήμερα λιγότερα από 80 πιστοποιημένα κτήρια στην Ελλάδα κυρίως λόγω του 10ετούς κενού που οφείλεται στην οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας. Παρά ταύτα τα έργα που πιστοποιούνται κατά BREEAM και LEED αυξάνονται γρήγορα και είναι κυρίως εμπορικά ακίνητα.
  • Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ικανών και έμπειρων επαγγελματιών (σύμβουλοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.) που ηγούνται της προσπάθειας και εκπαιδεύουν τους κατασκευαστές, την εφοδιαστική αλυσίδα και κυρίως τους πελάτες. Οι πρακτικές και η γνώση των ειδικών είναι πολύ σημαντικά για την εκπαίδευση και για το μέλλον της αειφορίας, όπως δήλωσε ο Θ. Μπανάκας. Δείτε τις δηλώσεις του εδώ.
  • Οι πελάτες (εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και χρήστες) έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την αξία των αειφόρων κτηρίων όχι μόνο ως επενδύσεις αλλά και ως ενέργειες κοινωνικής ευθύνης.
  • Η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τον Οδικό άξονα του άνθρακα κατά τη συνολική διάρκεια ζωής (Whole Life Carbon Roadmap) θα εκδοθεί το 2023 όπως δήλωσε η Audrey Nugent. Η έκθεση θα περιγράψει επίσης την Ταξινομία της ΕΕ και θα αποτελέσει τη βάση για την επίλυση των φραγμών στην ΕΕ όπως τα δεδομένα, η μεθοδολογία και η εκπαίδευση. Δείτε τις δηλώσεις της Audrey Nugent εδώ.
  • Η ποιότητα διαβίωσης των χρηστών μέσα στα κτήρια είναι κρίσιμη για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των κτηρίων όπως δήλωσε ο Rick Fedrizzi στην παρουσίασή του.
  • Η αειφορία πρέπει να γίνει μετρήσιμη και η διάδοση της σχετικής με αυτήν γνώση είναι εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον των κτηρίων όπως τόνισε στην ομιλία του ο Johannes Kreissig of DGNB. Δείτε εδώ τις δηλώσεις του εδώ.
  • Υπάρχει ανάγκη για ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο και πρωτοβουλίες, εκπαίδευση των ειδικών και επίσης εξοικείωσης του ευρύτερου κοινού με το αντικείμενο.
  • Η αντιμετώπιση του κτηρίου πρέπει να είναι ολιστική από το στάδιο της μελέτης μέχρι αυτό της εκτέλεσης της κατασκευής (εργολάβοι, κτηριακοί αυτοματισμοί κ.λπ.) όπως δήλωσε ο Αντώνης Ποθητός. Δείτε τις δηλώσεις του εδώ.
  • Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται στο χώρο της αειφορίας και των αειφόρων κτηρίων και το γεγονός ότι η καινοτομία είναι κύριο χαρακτηριστικό των σχετικών δράσεων όπως δήλωσε η Μαρίνα Οικονομίδου. Δείτε τις σχετικές δηλώσεις εδώ.
  • Η προστιθέμενη αξία στα κτήρια και το περιβάλλον από την εφαρμογή αειφόρου σχεδιασμού και πιστοποιήσεων αειφορίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του αρχικού κόστους σχεδιασμού. Η φράση «ακριβός αειφόρος σχεδιασμός» φαίνεται πως είναι μύθος.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η έκθεση “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ – Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ – WHOLE LIFE CARBON ROADMAP την οποία μετέφρασε στα ελληνικά και εξέδωσε το SBC Greece. Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση ΕΔΩ.

Μπορείτε να εγγραφείτε στο SBC Greece στο https://sbcgreece.org/join-us/

Με τη συμπλήρωση της φόρμας αποδέχομαι τους όρους χρήσης & τη χρήση προσωπικών μου δεδομένων από το SBC GREECE για την αποστολή newsletter.