fbpx
Επιλογή Σελίδας

Σύντομη περιγραφή της εταιρείας σας

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου είναι ένας αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος προωθεί την αειφορία στα κτίρια μέσω του προτύπου Παθητικού Κτιρίου. Οι δράσεις μας αφορούν πιστοποίηση κτιρίων, πιστοποίηση συστημάτων αλλά κυρίως εκπαίδευση και πιστοποίηση προσωπικού (μηχανικών και τεχνικών).

Λίγα λόγια για εσάς και τον ρόλο σας στην εταιρεία

Απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, πραγματοποίησα την πρακτική μου στο Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου στο Darmstadt και τα τελευταία 4 χρόνια εργάζομαι για το ΕΙΠΑΚ. Η εξειδίκευσή μου είναι στη φυσική του κτίριου και ο ρόλος μου αφορά κυρίως εκπαίδευση και έρευνα.

Τι σημαίνει αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος για την εταιρεία σας;

Σημαίνει τη διάσωση του πλανήτη. Σημαίνει την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Σημαίνει ποιότητα ζωής για όλους, εντός και εκτός των κτιρίων, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής τάξης. Σημαίνει επανάσταση!

Ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας σας στον τομέα της αειφορίας του δομημένου περιβάλλοντος;

Ένα Παθητικό Κτίριο καταναλώνει 10 φορές λιγότερο από ένα συμβατικό και 5 φορές λιγότερο από το Α+ κατά ΚΕΝΑΚ. Ένας πελάτης δεν το πιστεύει εύκολα, αν και εμείς βάζουμε την υπογραφή μας στη μελέτη αυτή. Η δικαίωση έρχεται όταν ο πελάτης αφου ζήσει ένα διάστημα μας στο κτίριο που του παραδόσαμε, το επιβεβαιώνει.
Σημαντικά επιτεύγματα είναι οτι το κτίριο του γραφείου μας έχει δημοσιευτεί σε πάνω απο 10 επιστημονικά περιοδικά, έχει πάρει πολλά βραβεία και έχει γίνει διπλωματική εργασία φοιτητών σε τουλάχιστον 4 χώρες.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που συναντήσατε στην πρακτική εφαρμογή της αειφορίας στην εταιρεία σας;

Ο ενεργειακός σχεδιασμός κτιρίου είναι δυστυχώς αρκετά πίσω στη χώρα μας. Συνεπώς, λίγοι μηχανικοί αλλά και πελάτες ενδιαφέρονται πραγματικά για το ζήτημα του σχεδιασμού. Υπάρχει δυσπιστία ως προς το αποτέλεσμα και η απάντησή μας είναι τα έργα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που επενδύουμε τόσο πολύ στην εκπαίδευση.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας σχετικά με την αειφορία;

Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να κατασκευαστούν/ανακαινιστούν όσα περισσότερα Παθητικά Κτίρια δύναται. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εκπαίδευσης και πιστοποίησης μηχανικών και τεχνικών, μέσω των ευρωπαικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουμε και γενικότερα μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε και μοιραζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Τι συμβουλές θα δίνατε για την επιτυχημένη εφαρμογή της αειφορίας σε μια εταιρεία;

Συνεργασία, διότι κάνεις δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Δια βίου μάθηση, διότι η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται και πρέπει να την “προλαβαίνουμε”. Διενεργούμε απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις με ρομπότ αλλά στον κτιριακό τομέα ζεσταινόμαστε ακόμα με ξύλα και ορυκτά καύσιμα, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει. Τέλος, μετρήσεις και πρακτικές εφαρμογές, καθώς η επιστήμη είναι καλή στη θεωρία αλλά πρέπει να εφαρμόζεται. Εμείς σαν ΕΙΠΑΚ μελετάμε, εφαρμόζουμε και μετράμε.

Ποιος ο βασικότερος λόγος συμμετοχής σας στο SBC Greece;

Τα κτίρια, είναι υπεύθυνα για το 40% των εκπομπών ρύπων, οι οποίοι προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Εμείς πασχίζουμε να αλλάξουμε αυτό το 40%, για τα υπόλοιπα υπάρχουν άλλες δράσεις. Οποιοσδήποτε φορέας διενεργεί ως προς την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω, της πραγματικής βελτίωσης του κτιριακού αποθέματος είναι σύμμαχός μας.

Με τη συμπλήρωση της φόρμας αποδέχομαι τους όρους χρήσης & τη χρήση προσωπικών μου δεδομένων από το SBC GREECE για την αποστολή newsletter.