fbpx
Επιλογή Σελίδας

Σύντομη περιγραφή της εταιρείας σας.

Η ALUMIL είναι μια ελληνική, πολυεθνική εταιρεία, που αναπτύσσει και παράγει αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου. Η ιστορία της ξεκινά το 1988, όταν την ιδρύουμε μαζί με τον πατέρα μου. 34 χρόνια μετά, η ALUMIL έχει παρουσία σε πάνω από 60 χώρες, ενώ διαθέτει 32 θυγατρικές και 12 εργοστάσια σε 6 Ευρωπαϊκές χώρες.
Η προϊοντική μας γκάμα καλύπτει κάθε κτιριακή ανάγκη, ανεξαρτήτως δυσκολίας ή προδιαγραφών. Προηγμένα συστήματά μας έχουν εξοπλίσει εμβληματικά κτίρια, όπως τα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη ή το Vancouver House. Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην αειφορία και έχουμε δομήσει τη στρατηγική μας γύρω από ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, διαμορφώνοντας ένα φιλικό προς το περιβάλλον παραγωγικό μοντέλο, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Λίγα λόγια για εσάς και τον ρόλο σας στην εταιρεία.

Στον κλάδο του αλουμινίου βρίσκομαι όλη μου τη ζωή. Όπως συνηθίζω να λέω, «αναπνέω αλουμίνιο». Αυτό το αναφέρω για να σημειώσω ότι δεν είμαι ένας CEO που λειτουργεί μόνο σε επίπεδο στρατηγικών αποφάσεων. Βρίσκομαι πάντα δίπλα στους συνεργάτες μου, αφουγκραζόμενος τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Επομένως, ο ρόλος μου στην εταιρεία είναι πολύπλευρος. Από το πώς θα προσεγγίσουμε μια νέα διεθνή αγορά μέχρι την αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων στα οποία μπορώ να δώσω κατευθύνσεις και να προτείνω λύσεις. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι, εκτός από την υποχρέωση μου να διοικώ με ορθό τρόπο, έχω ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που μου εμπιστεύονται τις γνώσεις και τον χρόνο τους. Υπό αυτό το πρίσμα, ρόλος μου είναι να κρατάω ψηλά τη «σημαία» της ALUMIL σε όλα τα επίπεδα και να διασφαλίζω ποιοτικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενούς μας.

Τι σημαίνει αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος για την εταιρεία σας και ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας σας στον συγκεκριμένο τομέα;

Στις μέρες μας, είμαστε αντιμέτωποι με αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του πλανήτη και κατ’ επέκταση των επόμενων γενεών. Η αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, που, αν κερδηθεί, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε σχέση με τη δική μας δραστηριότητα, αυτό μεταφράζεται σε αυξημένη ζήτηση για συστήματα που θα καλύψουν τις ανάγκες για «πράσινα» κτίρια, με χαμηλή ή σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. Τα συστήματα αλουμινίου που τοποθετούνται σε ένα κτίριο παίζουν κομβικό ρόλο, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Χάρη στις θερμομονωτικές τους επιδόσεις, ελαχιστοποιούν τις θερμικές απώλειες, καθιστώντας τα κτίρια λιγότερο ενεργοβόρα. Θέλω να επισημάνω ότι ένα σημαντικό επίτευγμά μας είναι το γεγονός ότι κάποια από τα πιο προηγμένα συστήματά μας διαθέτουν πλέον Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντος (EPDs) και μπορούν να υποστηρίζουν έργα που στοχεύουν σε πιστοποίηση LEED. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η ALUMIL διαθέτει πληθώρα πιστοποιήσεων για τα συστήματά της, εξασφαλίζοντας κορυφαίες επιδόσεις και τήρηση των υψηλότερων ποιοτικών standards. Χαρακτηριστική είναι η διεθνής πιστοποίηση Cradle to Cradle® που λάβαμε για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων μας. Αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο για ασφαλή και βιώσιμα, κυκλικά προϊόντα, που δημιουργούνται με υπευθυνότητα προς το περιβάλλον. Να τονίσω ότι είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου που κατάφερε να λάβει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.
Πέραν όμως του τι προσφέρουν τα συστήματά μας, εστιάζουμε ιδιαίτερα και στο τι κάνουμε εμείς για το δικό μας ενεργειακό αποτύπωμα. Τα τελευταία χρόνια, ενισχύσαμε την καθετοποιημένη παραγωγική μας διαδικασία με μια επένδυση 4.6 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας διαλογής και επεξεργασίας σκραπ αλουμινίου. Η συγκεκριμένη επένδυση μας έδωσε τη δυνατότητα να αυξήσουμε σημαντικά το «πράσινο» αλουμίνιο το οποίο παράγουμε στις εγκαταστάσεις μας – το λεγόμενο δευτερόχυτο – που απαιτεί 95% λιγότερη ενέργεια από το πρωτόχυτο.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που συναντήσατε στην πρακτική εφαρμογή της αειφορίας στην εταιρεία σας;

Η εφαρμογή τέτοιου είδους πολιτικών σε έναν όμιλο με το μέγεθος της ALUMIL παρουσιάζει δυσκολία στην πλήρη αφομοίωσή τους. Χρειάζεται, δηλαδή, σύμπλευση μητρικής εταιρείας και θυγατρικών, που απαιτεί συντονισμό, χρόνο και επιμονή. Σε ένα άλλο επίπεδο, σημαντική δυσκολία αποτελεί η μείωση του αποτυπώματός μας. Μια βιομηχανία του βεληνεκούς της ALUMIL έχει μεγάλες παραγωγικές απαιτήσεις και αυτό αυξάνει τις προκλήσεις σε σχέση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για αυτό τον λόγο, χαράσσουμε στρατηγική ESG, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με επίκεντρο την αειφορία και εντείνοντας τις δράσεις μας για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση, ενώ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προχωρήσαμε στην έκδοση της Έκθεσης ESG, που αποτυπώνει όλες τις δραστηριότητές μας σε αυτούς τους τομείς.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας σχετικά με την αειφορία;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η αειφορία βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας και καθορίζει τις εταιρικές μας ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε αναπτύξει ένα πλάνο δράσεων ορίζοντας μετρήσιμους στόχους σε τρεις κύριες κατηγορίες: το Περιβάλλον, την Κοινωνία & την Εταιρική Διακυβέρνηση. Ενδεικτικά, οι στόχοι μας περιλαμβάνουν την επιδίωξή μας να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 30% έως το 2030, να αυξήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις μας, να εξασφαλίζουμε μηδενικά ποσοστά εργατικών ατυχημάτων, να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και πόλεων, καθώς και να εφαρμόζουμε τις αξίες ESG σε κάθε έκφανση του Ομίλου μας.

Τι συμβουλές θα δίνατε για την επιτυχημένη εφαρμογή της αειφορίας σε μια εταιρεία;

Πρώτο και κύριο είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να προλαμβάνουμε αντί απλώς να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε μια κατάσταση. Να αντιμετωπίζουμε κάτι πριν γίνει μη αναστρέψιμη η όποια επιβάρυνση.
Ακόμη, μια εταιρεία οφείλει να αξιολογεί πόσο αποδοτικές θα είναι οι ενέργειές της σε βάθος χρόνου και ποιος θα είναι ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία. Τέλος, για να επιτύχει κάθε στρατηγική είναι προαπαιτούμενο να γίνει «κτήμα» των ανθρώπων που απαρτίζουν μια επιχείρηση. Μιλώ, λοιπόν, για την εμπέδωση εταιρικής κουλτούρας αειφορίας, που θα ξεκινά από τη Διοίκηση και θα την ενστερνίζεται κάθε μέλος ενός οργανισμού.

Ποιος ο βασικότερος λόγος συμμετοχής σας στο SBC Greece;

Το όραμα της ALUMIL για κατασκευαστική αριστεία είναι συνυφασμένο με τις αξίες της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Αυτό διαπιστώσαμε ότι συνάδει απόλυτα με το όραμα του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας για εγκαθίδρυση πολιτισμού αειφορίας και ορθής συμπεριφοράς σε σχέση με το δομημένο περιβάλλον στη χώρα μας.
Ως εκ τούτου, με τη συμμετοχή μας ευελπιστούμε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία που διαθέτουμε από συμμετοχή σε απαιτητικά έργα αειφόρου δόμησης, ενισχύοντας τις προσπάθειες του SBC Greece για την εδραίωση «πράσινης» κουλτούρας και συμπεριφοράς στον κατασκευαστικό κλάδο και κατ’ επέκταση στο ελληνικό επιχειρείν .

 

Με τη συμπλήρωση της φόρμας αποδέχομαι τους όρους χρήσης & τη χρήση προσωπικών μου δεδομένων από το SBC GREECE για την αποστολή newsletter.