Σύντομη περιγραφή της εταιρείας σας.
Ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την προώθηση των προϊόντων και των εφαρμογών από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), καθώς επίσης την ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε νέες εφαρμογές.
Ο Σύνδεσμος σήμερα διαθέτει δεκαέξι (16) τακτικά μέλη & οκτώ (8) πάρεδρα σε όλη την Ελλάδα και καλύπτει το 80% της εγχώριας παραγωγής EPS.
Οι κύριες δραστηριότητες του Συνδέσμου είναι οι εξής:
- Η συνεχής βελτίωση των προϊόντων που παράγονται από τα μέλη του.
- Η πιστοποίηση των προϊόντων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα και ο εφοδιασμός τους με Περιβαλλοντικές Δηλώσεις.
- Η έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων χρηστικών και φιλικών προς το περιβάλλον.
- Η έρευνα και ανάπτυξη νέων εφαρμογών, που έχουν ως σκοπό τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της διογκωμένης πολυστερίνης (π.χ. σεισμική μόνωση, θεμελίωση, αειφόρα συσκευασία τροφίμων, γεωργικών προϊόντων, ιατρικών και βιομηχανικών αγαθών κ.τ.λ.).
- Η προώθηση των προϊόντων των μελών του Συνδέσμου.
- Η βελτίωση των μεθόδων παραγωγής στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας.
- Η ανάπτυξη μεθόδων σε συνεργασία με την πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο για την πλήρη ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων προϊόντων.
- Η έρευνα στον τομέα της διατήρησης και της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και της μείωσης της απόρριψης τους, μέσω της αειφόρου συσκευασίας
- Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και της οργάνωσης των επιχειρήσεων.
- Η υιοθέτηση και χρησιμοποίηση νέων προτύπων μεθόδων ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων.
- Η συμμόρφωση των μελών με τις Εθνικές και Κοινοτικές υποχρεώσεις σε θέματα ασφάλειας, ποιότητας και προδιαγραφών.
- Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών.
Λίγα λόγια για εσάς και τον ρόλο σας στην εταιρεία.
Πριν αναλάβω τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή του ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. από το 2004, συμμετείχα στην διοίκηση μεγάλων Οργανισμών και στο management μεγάλων έργων υποδομής, ενώ παράλληλα ασχολούμαι με πιστοποιήσεις εταιριών στα διεθνή πρότυπα, καθώς επίσης προϊόντων του υποχρεωτικού τομέα.
Τι σημαίνει αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος για την εταιρεία σας.
Η αειφόρος ανάπτυξη αφορά στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται με σεβασμό στο περιβάλλον και στη διατήρηση των φυσικών πόρων, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Στόχος της αειφορίας είναι η εξασφάλιση της μέγιστης εξοικονόμησης φυσικών πόρων, χωρίς να παρεμποδίζεται η συνεχιζόμενη παραγωγή αειφόρων προϊόντων σε επαρκή ποσότητα στο μέλλον, καθώς επίσης η επιστροφή τους στο φυσικό περιβάλλον μετά την χρήση τους μέσω της ανακύκλωσης, ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους για την παραγωγή χρηστικών προϊόντων.
Ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας σας στον τομέα της αειφορίας του δομημένου περιβάλλοντος;
Ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. συνεργάζεται και υποστηρίζει ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, κοινωφελών Οργανισμών και Ινστιτούτων, στους τομείς της ασφάλειας των κατασκευών, της εξοικονόμησης ενέργειας, της ασφάλειας των τροφίμων και ευαίσθητων προϊόντων. Ειδικότερα, αντικείμενα της συνεργασίας αποτελούν η ανάπτυξη τεχνικών λύσεων που παρέχουν προστασία των κατασκευών έναντι των σεισμικών ωθήσεων, καθώς το EPS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο σεισμικής μόνωσης (συμπιεστό παρέμβλημα) σε έργα Πολιτικού Μηχανικού έναντι τόσο ΣΤΑΤΙΚΩΝ όσο και ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ εδαφικών φορτίσεων & ωθήσεων.
Στον τομέα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου EPS (EUMEPS), με αντικείμενο τις πλωτές κατασκευές και τους πλωτούς οικισμούς.
Επίσης, συνεργάζεται με Δήμους αλλά και Ιχθυόσκαλες σε έργα ανακύκλωσης του EPS, καθώς το EPS είναι 100% ανακυκλώσιμo και θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή ανακυκλώσιμα συνθετικά υλικά.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που συναντήσατε στην πρακτική εφαρμογή της αειφορίας στην εταιρεία σας;
Η ισχύουσα νομοθεσία, που αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση έργων του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η αδυναμία εκπόνησης κτιριακών μελετών για την κατασκευή κτιρίων στις κατηγορίες ΝΖΕΒ, ΖΕΒ & ENERGY+, λόγω του υφιστάμενου ΚΕΝΑΚ.
Η μη ύπαρξη στην Ελλάδα Προτύπων κτιρίων (κτιρίων αναφοράς) του Δημόσιου Τομέα στις ανωτέρω κατηγορίες.
Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας σχετικά με την αειφορία;
Είναι η μείωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος (μείωση των εκπομπών CO2), η ανάπτυξη και προώθηση βιώσιμων προϊόντων, δηλαδή φιλικών προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμων, η υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας, που περιλαμβάνουν την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, η επιδίωξη πράσινων πιστοποιήσεων για τα προϊόντα και τις διαδικασίες παραγωγής, η εκπαίδευση των εταιριών/μελών σχετικά με την αειφορία και τις βιώσιμες πρακτικές και συνεργασίες με τοπικές κοινότητες (δήμους, ιχθυόσκαλες) για την υποστήριξη περιβαλλοντικών και κοινωνικών προγραμμάτων ανακύκλωσης. Με αυτόν το τρόπο η χώρα μπορεί να αποκτήσει μία σημαντική θέση στον τομέα της αειφορίας.
Τι συμβουλές θα δίνατε για την επιτυχημένη εφαρμογή της αειφορίας σε μια εταιρεία;
Η επιτυχημένη εφαρμογή της αειφορίας σε μία εταιρία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως ενεργειακή αναβάθμιση και θερμομόνωση των κτιριακών υποδομών, καθώς επίσης σε έργα αυτοπαραγωγής ενέργειας με τεχνολογίες ΑΠΕ. Αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, της μείωσης των αναγκών σε κατανάλωση ενέργειας και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ποιος ο βασικότερος λόγος συμμετοχής σας στο SBC Greece;
Ο Σύνδεσμος μας συμμετέχει ως μέλος στο SBC Greece, προκειμένου:
- Να συμμετέχει σε δράσεις ενημέρωσης του τεχνικού κόσμου και των πολιτών σε θέματα αειφορίας, προστασίας των κατασκευών και των υποδομών, ανακύκλωσης και ανάκτησης πόρων.
- Να συμβάλει αποτελεσματικά στην προσαρμογή των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
- Να λαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα αειφορίας του δομημένου περιβάλλοντος μέσα από ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους άλλους Οργανισμούς μέλη του SBC.