Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC GREECE) συμμετείχε αποτελεσματικά στη Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας» και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση του Άρθρου 115 «Κίνητρα για τη δημιουργία κτιρίων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης – Αντικατάσταση του άρθρου 25 του ν. 4067/2012».
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του SBC GREECE που αφορούν στα διεθνή συστήματα πιστοποίησης αειφορίας (LEED, BREEAM και DGNB) ενσωματώθηκαν στο άρθρο 115 του νέου Νόμου που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 4 Δεκεμβρίου 2020. Στο συγκεκριμένο άρθρο 115 στις παραγράφους 2, 5 και 6γ. γίνεται πλέον ξεκάθαρη αναφορά για τα 3 επικρατέστερα διεθνή συστήματα πιστοποίησης της αειφορίας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, την ισοδύναμη βαθμολογία/κατάταξη τους, καθώς και τις βασικές διαδικασίες κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών και μετά την περαίωση των κατασκευών.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν
- Τον σημαντικό/θεσμικό ρόλο του SBC GREECE και την θετική επιρροή που ασκεί στη διαμόρφωση της Ελληνικής νομοθεσίας που σχετίζεται με την αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος.
- Την αναγνώριση της τεχνογνωσίας, καθώς και των σημαντικών συνεργασιών με διεθνείς θεσμικούς φορείς για την αειφορία, που διαθέτει το SBC GREECE σχετικά με την εφαρμογή της αειφορίας στο δομημένο περιβάλλον μέσω διεθνών συστημάτων και προγραμμάτων πιστοποίησης της αειφορίας.
Παρακάτω οι επίμαχες παράγραφοι 2, 5 και 6γ. του άρθρου 115 που τροποποιούν το άρθρο 25 του ΝΟΚ:
- Σε κτίρια με χρήση κατοικίας με κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μικρότερης του 16% του Κτιρίου Αναφοράς του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), σύμφωνα με την Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ), ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται κατά 10%. Αντίστοιχα, σε κτίρια χρήσεων πλην της κατοικίας, με κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μικρότερη του 16% του Κτιρίου Αναφοράς, που παρουσιάζουν ταυτόχρονα εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση, ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται κατά 10%. Η περιβαλλοντική τους απόδοση τεκμηριώνεται με χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων πρωτοκόλλων περιβαλλοντικής αξιολόγησης, όπως LEED, BRΕEAM και DGNB. Για την εφαρμογή της παρούσας, ως εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση θεωρείται αυτή που είναι ισοδύναμη ή καλύτερη από το LEED Gold, BREEAM Very Good ή DGNB Silver.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να επικαιροποιηθούν τα αποδεκτά διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα περιβαλλοντικής αξιολόγησης, καθώς και η ελάχιστη απαιτητή βαθμολογία για τον χαρακτηρισμό «εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση».
- Για τα κτίρια εκτός κατοικίας της παρ. 2 στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) κατατίθεται, επιπλέον της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, και πλήρης ανάλυση των περιβαλλοντικών μέτρων που θα υιοθετηθούν, ώστε να αποδεικνύεται ότι θα επιτευχθεί η ελάχιστη απαιτούμενη περιβαλλοντική απόδοση.
- Μετά το πέρας της κατασκευής, συμπληρώνεται στην Ταυτότητα Κτιρίου και προσκομίζεται στην ΥΔΟΜ που εξέδωσε την άδεια:
…. γ) Μόνο για τις περιπτώσεις κτιρίων της παρ. 2, με χρήση άλλη, πλην της κατοικίας, πλέον των περ. α ́και β ́, να συμπληρώνεται και να προσκομίζεται πιστοποιητικό περιβαλλοντικής αξιολόγησης, που έχει απονεμηθεί στο κτίριο από πιστοποιημένο και εξουσιοδοτημένο για τη σχετική πράξη πρόσωπο.
Ο νέος Νόμος είναι διαθέσιμος στον παρακάτω σύνδεσμο: