fbpx
Επιλογή Σελίδας

To SBC Greece συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο της Prodexpo 2024, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 21 και 22 Οκτωβρίου. Τον φορέα εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Μαναγούδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και σε συνέχεια των ερωτήσεων που τέθηκαν ο κ. Μαναγούδης δήλωσε τα εξής:

Τι ορίζεται για εσάς και για το WGBC ως Sustainable Building? Πόσο απέχει αυτό από την μέχρι σήμερα Ελληνική ματιά στα αειφόρα κτίρια;

To SBC GREECE, είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός φορέας κα το επίσημο μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου World Green Building Council στην Ελλάδα. Το WGBC, έχει περισσότερα από 100 μέλη Εθνικών συμβουλίων αειφόρων κτιρίων και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός παγκοσμίως με σημαντική επιρροή στην αγορά της αειφόρου δόμησης.

Το SBC Greece, έχει περισσότερα από 100 μέλη και είναι ο μεγαλύτερος Ελληνικός οργανισμός για την αειφόρο δόμηση, στην Ελλάδα.

Βασικό γνώρισμα του αειφόρου κτιρίου είναι ο βέλτιστος συνδυασμός των ποικίλων τεχνικών χαρακτηριστικών του καθώς και των διαδικασιών διαχείρισης και λειτουργίας του.

Χαρακτηριστικά που συντελούν στην αειφορία ενός κτιρίου είναι:

  • Η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω βιοκλιματικού σχεδιασμού και θερμικής θωράκισης του κελύφους.
  • Ο υψηλός δείκτης ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  • Η χρήση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
  • Το υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον και η δημιουργία συνθηκών ευεξίας για τους ενοίκους.
  • Η θέση με καλές προσβάσεις σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η ενθάρρυνση χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.
  • Η εξοικονόμηση και συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
  • Η διαχείριση των απόβλητων, καθ’ όλο τον κύκλο ζωής, σύμφωνα με την αρχή ελαχιστοποίηση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση.
  • Η διατήρηση όλων των μορφών ρύπανσης, κατά την κατασκευή και λειτουργία, σε χαμηλά επίπεδα.

Ανάλογα με τη θέση, την χρήση, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τον κύκλο ζωής του κτιρίου (νέα κατασκευή, ανακαίνιση κλπ.) τα ανωτέρω χαρακτηριστικά συνδυάζονται κατά περίπτωση για να προκύψει ένα αειφόρο κτίριο.

Άρα με τον όρο αειφόρο, αναφερόμαστε σε πρακτικές που συνδυάζουν ισορροπίες σε ποικίλα θέματα και τεχνικές και αφορούν στην ολιστική προσέγγιση για την μελέτη, κατασκευή λειτουργία, διαχείριση, και τέλος ζωής του κτιρίου ή υποδομών.

Πόσο απέχουμε; Έχουμε αργήσει. Αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος, για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί, δεν αρκεί ο σημερινός ρυθμός. Αξιοσημείωτο όμως, ότι η Ελληνική αγορά, προ δεκαετίας ήταν ανενεργή.

Πως μπορούμε να περάσουμε σε μια μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της κοινωνίας με σκοπό την ανάπτυξη του Sustainability σε επίπεδο πόλης, δήμου ή περιφέρειας? Υπάρχουν σήμερα τέτοια παραδείγματα από ενέργειες κρατικές ή Ευρωπαϊκές;   

Νομίζω ότι εδώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και αναβάθμισης. Ξέρετε, στις περισσότερες των περιπτώσεων είτε σε συζητήσεις είτε σε στρατηγικές, βλέπουμε η θεματική να παραμένει η ενεργειακή αποδοτικότητα. Δεν είναι όμως αυτό, αρκετό για να μας οδηγήσει σε βιώσιμα κτίρια και βιώσιμες πόλεις. Πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας, σε στρατηγικές που αφορούν την βιωσιμότητα και στις άλλες παραμέτρους που την αποτελούν, και μάλιστα αποτελούν περισσότερο από 70% της συνολικής προσέγγισης, όταν η ενεργειακή αποδοτικότητα και τα συστήματα ΑΠΕ κ.λ.π αφορούν μόνο το 15-20%. Παράγοντες όπως οι Υποδομές, Περιβάλλον, κοινωνικοοικονομικοί καθώς και οικονομικοί. Πρέπει λοιπόν να στραφούμε σε στρατηγικές που θέλουν να ενσωματώσουν και να προδιαγράψουν την ανθεκτικότητα των κτιρίων και πολύ περισσότερο την ανθεκτικότητα του δομημένου περιβάλλοντος ως σύνολο, καθώς αυτός ο παράγοντας είναι που δέχεται την περισσότερη πίεση και φυσικά τις περισσότερες επιπτώσεις σε ανθρώπινο επίπεδο. Τα βιώσιμα κτίρια και πόλεις, έχουν σκοπό την ευημερία, Υγεία, Ευεξία των ανθρώπων, πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί αν οι άνθρωποι δεν κατοικούν σε ανθεκτικές υποδομές; Βλέπουμε τι γίνεται σε επίπεδο κλιματικών επιπτώσεων και πόσο έτοιμοι ή όχι, είμαστε ως πολιτείες να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα είτε κλιματικά, είτε φαινόμενα άλλων κρίσεων. Μια συνδυαστική, ολιστική στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει την βιωσιμότητα στο σύνολό της και να απαντάει ή να ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό, στην ανθεκτικότητα των κτιρίων.

Η μετάβαση από τα βιώσιμα κτίρια στις βιώσιμες πόλεις δεν αφορά μόνο την κατασκευή οικολογικών κτιρίων, αλλά τη δημιουργία διασυνδεδεμένων συστημάτων που προάγουν την ενεργειακή απόδοση, μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των αστικών περιβαλλόντων. Εστιάζοντας στο σύνολο του αστικού οικοσυστήματος, οι βιώσιμες πόλεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, παρέχοντας παράλληλα προσιτές λύσεις στους πολίτες και προστατεύοντας τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες από ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα.

Ένα από τα βασικά οφέλη των βιώσιμων πόλεων είναι η δυνατότητά τους να μειώσουν το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι πολίτες και η κοινωνία από τις κλιματικές ζημιές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καύσωνες και καταιγίδες, γίνονται πιο συχνά και έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και δημόσιες υπηρεσίες, οδηγώντας σε υψηλά κόστη αποκατάστασης και οικονομική αναταραχή.

Στην Ελλάδα, η αυξανόμενη συχνότητα των πυρκαγιών και των καυσώνων έχει ήδη προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις σε κοινότητες, με σοβαρές ζημιές σε περιουσίες και υποδομές.

Υπάρχουν παραδείγματα και Ευρωπαϊκά, όπως υπάρχει και ο δείκτης απόδοσης αυτών, Resilient Cities Index, όπου μπορούμε να δούμε πως ανταποκρίνονται πόλεις σε θέματα resilient.

Δεν είναι θέμα τεχνικό ή οικονομικό, είναι θέμα στρατηγικής επιλογής!

Με τη συμπλήρωση της φόρμας αποδέχομαι τους όρους χρήσης & τη χρήση προσωπικών μου δεδομένων από το SBC GREECE για την αποστολή newsletter.